Hvad er specialundervisning?
Specialundervisning og specialpædagogisk bistand skal hjælpe børnene til at blive så dygtige de kan.
Specialundervisning gives til børn, hvis udvikling kræver en særlig hensynstagen eller støtte i specialklasser og specialskoler.
Der gives desuden specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand til børn, hvis undervisning i den almindelige klasse kun kan gennemføres med støtte i mindst ni undervisningstimer.
Specialundervisningen skal følge de samme regler for fag, timetal, kompetencemål, færdigheds- og vidensmål, elevplaner, afgangsprøver og test, som den almindelige undervisning.
Specialundervisningen er en del af den specialpædagogiske bistand i folkeskolen, om omfatter:
- Specialpædagogisk rådgivning til forældre, lærere eller andre, hvis indsats har væsentlig betydning for elevens udvikling.
- Særlig undervisningsmateriale og tekniske hjælpemidler, som er nødvendige i forbindelse med undervisning af eleven.
- Undervisning i folkeskolens fag og fagområder, der tilrettelægges med særlige hensyn til elevens indlæringsforudsætninger.
- Undervisning og træning i funktionsmåder og arbejdsmetoder, der kan hjælpe eleven med at klare sig trods sine
funktionsnedsættelser.
- Personlig assistance til at udføre praktiske vanskeligheder i forbindelse med skolegangen.
- Særlig tilrettelagte aktiviteter.
Reglerne i folkeskoleloven og de tilhørende bekendtgørelser gælder også for elever, som modtager specialundervisning i en almindelig klasse eller i specialklasse og specialskoler, medmindre der i bekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 693 af 20. juni 2014) om specialundervisning er givet mulighed for at fravige reglerne.